Член-кор. проф. д.н. Иван Гранитски Една от най-знаковите фигури в обществено-политическото

...
Член-кор. проф. д.н. Иван Гранитски Една от най-знаковите фигури в обществено-политическото
Коментари Харесай

Гранитски: Георги Йорданов има усет за контраста между идеите - утопични, но романтично-възвишени

Член-кор. проф. д.н. Иван Гранитски

 

Една от най-знаковите фигури в обществено-политическото пространство на България през последния половин век безспорно е Георги Йорданов. Неговите многопосочни и впечатляващи персонални качества са предизвиквали и почитание у идеологическите му съперници, и възходящо удивление измежду многочислените дейци на изкуството, за които той си остава най-хубавият министър на културата на България през забележителен исторически интервал.

 

Георги Йорданов е сред малцината политически персони, които във вихрите на обществените разломи и трансформации не изгубиха своите нравствени качества и самоуважение, не се прегънаха под натиска на конформистката политическа обстановка и освен не предадоха концепциите си, само че и продължиха да ги отстояват със забележително неизменност и твърдоглавие. Огромният опит и усещания, както и персонални другарства и контакти с най-ярки български учени, създатели, дейци на спорта, икономисти, общественици и прочие разрешиха на Георги Йорданов да издаде през последните години три книги под общия надпис „ Притаени мигове “. Те бяха поредно показани в огромния салон на Българска академия на науките при голям интерес на публиката, измежду която се открояваха някои от най-видните български учени и създатели, близки другари на създателя.

 

Знакови министър председатели на трите книги бяха проведени в Сливен, Плевен, Нова Загора, Ямбол, Червен бряг и други градове. Трите тома съдържаха превъзходни предговори на писателите Петър Анастасов, Тодор Коруев и проф. Симеон Янев, които бяха оповестени в редица електронни и печатни медии. Междувременно около издаването на трилогията бяха отпечатани и други два внушителни тома – „ Живот на длан. Думи за Георги Йорданов “ с оценки на водещи представители на науката, културата, стопанската система, спорта и прочие от България и чужбина, отдадени на тази благородна персона в качеството му на политически деятел, общественик и човек на духа.

 

Споменатите издания бързо се трансфораха в библиографска необичайност. Ето за какво издателство „ Захарий Стоянов “ в този момент сервира на българския четец трилогията „ Притаени мигове “ с някои значими добавки – нови есета, мемоари, размишления за създатели, учени и дейци на културата – текстове, не включени в досегашната трилогия.

 

Ако читателят разгърне страниците на това внушително издание, ще бъде впечатлен от мащабите на интелекта на създателя, от впечатляващата му памет, която му разрешава да сервира многочислени обстоятелства и елементи към личностите и събитията, за които той повествува. Но над всичко удивлява концептуалното чувство за придвижването на обществените процеси и трендове, способността да се улови духа на времето и да се прозре доколко той владее упоменатите персони и до какъв брой от своя страна те основават нюансите на историческите трансформации. До какъв брой те са закономерни и неизбежни и до какъв брой са подвластни на иронията на историята, за която приказва огромният немски мъдрец Хегел.

 

Книгата „ Притаени мигове “ ни убеждава с какво неизменност Георги Йорданов години наред подчинява своята воля на битката за отстояването на националната и обществената концепция. Богатата му политическа и държавническа биография сочи, че той има безгрешен нюх за контраста сред концепциите, които от време на време могат да бъдат и утопични, само че романтично-възвишени, както и обществената процедура, неведнъж спорадично израждаща се в антихуманни опити.

 

Именно тъй като въплъщава единството на самостоятелна воля, благородни публични цели и блян към историческо просветление, Георги Йорданов, бидейки един от достойните политици и държавници в продължение на повече от половин век, в това време е бил и толкоз непосредствен до хората на духа.

 

Тази удивителна книга е самобитна рентгенограма на обществения и политически живот на Отечеството през последните 50 – 60 години. Тя също по този начин прибавя надарени линии и тънки психически наблюдения върху личността и творчеството на своите герои – както към този момент споменахме стълбове на българската просвета, просвета, изкуство, стопанска активност, спорт и прочие На края би трябвало да подчертаем още едно извънредно качество на нашия автор – живото му патриотично възприятие, любовта към бащиното огнище, майчиния език, родната стряха.

 

За него Отечеството не е празен тон, както е за мнозина днешни пишман политици, които безочливо и бездарно се подвизават на публичната сцена. Георги Йорданов е откровен патриот по вътрешни подтици, които идват с нашепването на многовековната родова памет. Животворното национално възприятие е това, което го зарежда с непрекъсната сила и прави духа му млад и борбен. А това се отразява и на езика на книгата – еластичен, богат на метафори и съпоставения, боравещ с превъзходното лексикално разнообразие на българския език…

 

Без подозрение трилогията „ Притаени мигове “ на Георги Йорданов ще се трансформира в доста скъп документ за времето. Проникновените психически зарисовки на личностите, портретирани в книгата, несъмнено ще провокират изчерпателен интерес у бъдещите откриватели на това преломно време.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР